marți, 26 mai 2015

Prietenii



                                       "Prietenia"

Pana acum ceva timp, credeam ca am destui prieteni adevarati pe care ma pot baza mereu. Dar, aparentele inseala. Intotdeauna ar trebui sa stiu ca este valabila sintagma “nimeni nu stie de nimeni”, de fapt in starea initiala era”

Nimeni, nimeni, nimeni/Cu atat mai bine/Si de-atata vreme/Nu stie de mine/Nimeni, nimeni, nimeni…, insa mi-a placut mai mult generalizarea pentru ca este valabila pentru toti, nu doar pentru mine.

Ce sunt aceea prietenii adevarati? Nu o sa ma apuc sa caut acum pe net nu stiu cate citate despre prietenia adevarata, sau sa ma uit la status la mine in lista sa vad care ce mai scrie, pentru ca toata lumea e in stare sa copieze niste citate si sa le puna la status. Insa cati sunt in stare sa realizeze o legatura de durata, toata viata? Imi place sa cred ca eu sunt de vina pentru ca toti prietenii pe care i-am crezut adevarati au devenit niste umbre in trecutul meu. Prietenii fasi sunt oamenii care pretind ca iti sunt prieteni pana cand se dovedeste exact contrariul. Ei sunt oameni care se apropie de tine doar pentru a afla cat mai multe detalii intme despre tine si viata ta, petru ca mai apoi sa te barfeasca.
Pentru ca adesea ne straduim sa vedem partile bune in oameni le oferim tuturor mai multe sanse pentru a dovedi ca nu ne sunt dusmani sub acoperire. Daca totusi se intampla sa descoperi un prieten fals in viata ta ar trebui sa te distanezi de el cat mai repede. Viata este prea scurta ca sa o petreci inconjurat de oamen carora nu le pasa de tine.Ai avut vreodata vreun prieten care pur si simplu nu a putut fi alaturi de tine atunci cand ai avut parte de o situatie “neagra”?
Prietenii falsi doresc sa stea cu tine atunci cand totul merge bine, dar in clipa in care situatia se complica se dau la o parte. Adesea, acesti oameni vor astepta pana cand cred ei ca a depasit greutatile si se intorc la tine cu pretentia de a-ti fi din nou prieteni, ca si cum nimic nu sa intamplat.

Cu totii cunoastem expresia: “Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste” insa o prietenie adevarata se bazeaza pe mai mult decat atat. O prietenie adevarata este mai mult decat o relatie dusa la extrem si in niciun caz nu este o relatie conditionata. Pentru a fi un prieten adevarat nu trebuie sa te identifici cu celalalt, ci trebuie sa fii tu insuti, o persoana sincera si transparenta. Ipocrizia nu are ce cauta intr-o relatie de prietenie. La fel ca in orice alt tip de relatie, spatiul personal si intimitatea sunt esentiale. Un bun prieten va respecta intotdeauna nevoia de intimitate a celorlalti. Mai mult, un prieten adevarat nu insista sa afle detaliile unei probleme, ci este mereu acolo, gata sa asculte si sa ofere sustinere, atunci cand celalalt este preagtit sa se destainuie ori sa-si povesteasca durerea. O relatie de prietenie se bazeaza, in primul rand, pe incredere, iar increderea se castiga in timp, nu se imprumuta si nu se fura de la altii.


Increderea se consolideaza pe loialitate. Un prieten adevarat va respecta mereu increderea pe care celalalt a investit-o in el si nu ii va destainui secretele, nici macar altor prieteni. Uneori, dupa ce gresesti fata de un prieten, degeaba iti ceri iertare pentru relatia dintre voi nu se va mai putea reface asa cum a fost.

O alta calitate esentiala a unui prieten adevarat este spiritul critic. Din dorinta disperata de a avea prieteni, multi oameni cauta sa impresioneze printr-o atitudine falsa, sa imparta laude in stanga si in dreapta doar ca sa fie bagati in seama. Un prieten adevarat insa va avea mereu curajul sa spuna adevarul in fata, chiar daca acel adevar nu este tocmai ceea ce ar vrea cineva sa auda. Totusi chiar si critica trebuie sa fie formulata respectuos. Tocmai pentru ca se cunosc foarte bine, prietenii stiu cum sa evite jignirile. Pentru ca doua persoane sa fie prietene nu trebuie neaparat ca ele sa gandeasca in totalitate la fel. Oamenii sunt diferiti si este normal ca unii sa vada lucrurile in alt mod. Prietenia inseamna mai mult acceptarea viziunii si parerii celuilalt, asa cum este ea, fara a judeca conceptia prin prisma filtrului personal.

Un prieten adevarat da sfaturi, dar nu le impune. Cu totii avem uneori nevoie de o a doua parere, insa nimeni nu ne poate obliga sa facem asa cum zic altii. Rolul unui prieten este de a oferi acest sfat atunci cand i se cere, dar lasandu-l pe celalalt a ia decizia singur. Ca in orice alta relatie, si relatia de prietenie se bazeaza pe comunicare – o comunicare libera, directa, deschisa si onesta. Asa ca aveti grija mare cum va alegeti prietenii.

Există oameni pe care îi poţi numi cu adevărat prieteni.
Sunt acei oameni pe care te poţi baza cu adevărat.
Sunt acei oameni care au întotdeauna timp pentru tine, răbdare să te asculte, o vorbă bună, o încurajare, o mângâiere, o lacrimă. Sunt acei oameni care au puterea ca printr-o simplă îmbrăţişare să îţi ia jumătate din poverile sufletului şi să te facă să nu te mai simţi singur, nedorit, neiubit.
Sunt acei oameni care se bucură de fericirea ta şi care suferă alături de tine.
Sunt acei oameni care nu te resping şi care nu îşi schimă părerea despre tine atunci când greşeşti, când treci prin încercări şi decăderi.
Sunt acei oameni care nu îţi reproşează niciodată că te-au ajutat şi care nu îţi amintesc mereu greşelile.
Sunt acei oameni care te iartă înainte de a le cere tu iertare.
Sunt acei oameni care nu pretind să fii într-un fel anume, ci le este suficient să fii tu, acceptându-te atât cu calităţile tale cât şi cu defectele pe care le ai.
Sunt acei oameni cu care împarţi momente bune şi momente grele, lacrimi de dor şi lacrimi de bucurie.
Sunt acei oameni care atunci când tu eşti la pământ, se pun pe locul doi, dăruindu-ţi toată energia lor spre a te ajuta.
Sunt acei oameni pe care nu îi poţi păcăli cu un zâmbet fericit.
Sunt acei oameni pe care nu îi deranjezi niciodată. Acei oameni cărora ştii că le poţi spune orice, fără teamă că te vor trăda, sau că te vor judeca. Sunt acei oameni care îţi înţeleg raţiunile inimii şi care îţi respectă alegerile.
Sunt acei oameni care nu îţi spun ceea ce îţi place să auzi, care nu te lasă să persişti în greşeli şi care luptă pentru binele tău.
Sunt acei oameni care nu îşi compară lucrurile şi realizările cu ale tale şi care nu te invidiază dacă ai mai mult decât ei.
Sunt acei oameni pe care ştii că îi vei găsi mereu acolo şi că niciodată nu îţi vor întoarce spatele.
Pe aceştia preţuieşte-i, respectă-i şi iubeşte-i cu toată forţa sufletului tău.
Dragii mei prieteni adevaratii, putini dar bunii, va multumesc din suflet ca sunteti alaturi de mine! 
Nu am multe persoane langa mine, dar acele persoane care sunt alaturi de mine conteaza cel mai mult!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu